Het cv heeft geen verplichte indeling. Wel heeft een cv een aantal vaste onderdelen. In het cv vermeld je altijd je persoonlijke gegevens, werkervaring, vaardigheden, opleidingen, cursussen, aanbevelingen en eventueel hobby’s en interesses. Daarnaast is het verstandig om een verkort profiel van jezelf toe te voegen.

Persoonlijke gegevens (Personalia)

Vermeld hier je persoonlijke gegevens zodat de werkgever contact met je kan opnemen en kan zien waar je vandaan komt. De volgende gegevens kun je opnemen in dit onderdeel:

 • volledige naam inclusief roepnaam;
 • geboortedatum;
 • geboorteplaats;
 • nationaliteit;
 • adres;
 • telefoonnummer (zowel mobiel als thuisnummer);
 • emailadres (kies voor een zakelijk emailadres);
 • LinkedIn-account;
 • Twitter-account;
 • burgelijke staat (gehuwd/ongehuwd);
 • rijbewijs;
 • recente pasfoto.

Om te zien hoe dit er in de praktijk uitziet kun je de voorbeeld cv’s van Jobbl bekijken.

Profiel en specialiteiten

Probeer jezelf zo goed mogelijk te beschrijven in twee tot drie zinnen. Het komt vaak voor dat de recruiter of hr-manager eerst het cv leest voordat de sollicitatiebrief wordt doorgenomen. Vind je het lastig om iets over jezelf op papier te krijgen, vraag dan aan een vriend of vriendin om je in een paar woorden te beschrijven. Dit verwerk je vervolgens in je profiel. Schrijf in de eerste persoon enkelvoud en geef aan wat je specialiteiten zijn.

Zodra je solliciteert voor een managementfunctie worden je competenties, expertises, drijfveren en kernwaarden belangrijker. Breid je profiel uit met meer informatie over jezelf en probeer een duidelijk beeld te schetsen van wie jij bent en hoe je in de maatschappij staat.

Werkervaring, projecten en activiteiten

Schrijf je werkervaring op in anti-chronologische volgorde. Dit betekent dat je begint met je meest recente werkervaring en eindigt met je minst recente ervaring. Geef bij de opsomming van je werkervaring meer uitleg dan enkel je functietitel en de organisatie. Je kunt bijvoorbeeld een samenvatting geven van de verantwoordelijkheden die je hebt gehad en van je belangrijkste taken.

Vermeld ook je behaalde resultaten en welke vaardigheden je tijdens je werk hebt ontwikkeld. Heb je aan veelbelovende projecten gewerkt? Schrijf dan op met wie je hieraan gewerkt hebt en wat je verantwoordelijkheden zijn geweest. Vergeet niet stages die je hebt gelopen uitgebreid te vermelden. Ook vrijwilligerswerk kun je prima onder werkervaring opschrijven. Een goed voorbeeld is een actieve functie bij een vereniging of stichting.

Vaardigheden en kwalificaties

Hier beschrijf je vaardigheden die je in de loop van de jaren hebt ontwikkeld. Als je veel werkervaring hebt dan heb je deze vaardigheden waarschijnlijk al toegelicht onder het kopje werkervaring. Voorbeelden van vaardigheden zijn het spreken van een vreemde taal of het kunnen werken met speciale computersystemen. Heb je speciale of bijzondere kwalificaties of activiteiten ondernomen dan zijn deze ook het vermelden waard.

Opleidingen

Net als bij de werkervaring schrijf je de opleidingen op in anti-chronologische volgorde. De opsomming van de verschillende opleidingen kun je aanvullen met extra informatie. Wat waren de belangrijkste vakken en eventuele specialisaties die je hebt gedaan? Als je een thesis of scriptie hebt geschreven kun je deze nader toelichten.

Cursussen

Schrijf in het kort op welke cursussen je hebt afgerond. Cursussen die minder bekend zijn in de volksmond kun je het beste toelichten.

Aanbevelingen en referenties

Met de opkomst van LinkedIn wordt het steeds eenvoudiger om aanbevelingen en referenties te ontvangen van oud-collega’s of klanten. Omdat dit eenvoudiger wordt verwachten werkgevers steeds meer dat je ook referenties in je cv opneemt. Je kunt een aanbeveling als een apart kopje toevoegen aan je cv of direct bij je werkervaring, vaardigheid of opleiding plaatsen.

Hobby’s en interesses

Met het opschrijven van hobby’s en interesses laat je meer van jezelf zien. Schrijf alleen zaken op die je graag in een toekomstig sollicitatiegesprek wilt toelichten. Vertellen dat je op zaterdagavond regelmatig tot laat in de kroeg zit is geen goed idee.

Het is van belang dat je per vacature alleen relevante zaken in je cv zet. Met behulp van de bovenstaande indeling kun je een basis-cv maken. Voor iedere sollicitatie pas je dit basis-cv zodanig aan dat het aansluit bij waar de werkgever naar op zoek is. Lees voor meer informatie over het aanpassen van je basis cv op een functie het volgende artikel: cv toespitsen op functie.