Wat is LinkedIn

LinkedIn is een online sociaal netwerk gericht op werkenden en werkzoekenden. Je kan je gratis aanmelden op de website en een professioneel profiel aanmaken. Door connecties aan te gaan met andere personen bouw je een eigen professioneel netwerk op. LinkedIn wordt weleens omschreven als de zakelijke variant van Facebook. Maar die vergelijking schiet tekort. LinkedIn is met meer dan 225 miljoen gebruikers de wereldwijde standaard geworden voor professionals en is in Nederland met 4 miljoen gebruikers enorm populair.

LinkedIn aantal gebruikers

Wat kun je met LinkedIn

Sinds de start van LinkedIn zijn er talloze functionaliteiten geïntroduceerd. Wij sommen hier alleen de belangrijkste functies op, zodat je snel aan de slag kunt.

Het aanmaken van een online profiel

Zodra je registratie compleet is kun je een zakelijk profiel van jezelf opbouwen. Dit zakelijk profiel heeft veel weg van het papieren cv. Je hebt de mogelijkheid om je persoonlijke gegevens in te vullen en een foto te uploaden. Daarnaast kun je je werkervaringen en opleidingen invullen. Via de ‘profile-builder’ op de website van LinkedIn loop je stap voor stap het aanmaken van je profiel door.

Connecties

Vervolgens kun je connecties maken met collega’s, ex-collega’s, klanten, vrienden en bekenden. In tegenstelling tot Facebook kun je niet lukraak iedereen uitnodigen. LinkedIn heeft een aantal maatregelen genomen zodat dit niet mogelijk is. Meer informatie over het maken van nieuwe connecties kun je lezen op de helppagina van LinkedIn.

Aanbevelingen

Een interessante functie van LinkedIn is de mogelijkheid om connecties te vragen je een aanbeveling (recommendation) te geven. Het leuke van deze functie is dat je concreet kunt vragen om een aanbeveling op een specifieke opdracht of werkervaring. Zo kun je een mooi profiel opbouwen waarbij andere professionals jouw kwaliteiten benadrukken.

Introducties

Bestaande connecties kun je vragen jezelf te introduceren bij tweedegraads of derdegraads connecties. Het in contact komen met andere professionals is op die manier erg eenvoudig. Daarnaast kom je betrouwbaar over wanneer je wordt geïntroduceerd door een connectie.

Groepen

Op LinkedIn is een groot aantal groepen actief. Deze groepen worden vaak opgericht rondom een bepaald thema. Door je aan te melden bij deze groepen kun je actief deelnemen in discussies. Je kunt informatie met andere belangstellenden delen, zelf je kennis verbreden en je vergroot je netwerk.

Bedrijven volgen

Het is bij LinkedIn eenvoudig om bedrijven te volgen. Door bedrijven te volgen blijf je op de hoogte van de laatste updates en nieuwe vacatures.

LinkedIn is meer dan een digitaal cv

Je LinkedIn-profiel is een echte aanvulling op het ‘papieren’ cv. Door het interactieve karakter van dit sociale medium kun je connecties eenvoudig vragen om een ‘recommendation’. Daarnaast kun je voor specifieke skills en kwaliteiten vragen om een ‘endorsement’.
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan kun je LinkedIn hiervoor actief inzetten en gebruiken. In het volgende artikel kun je meer lezen over hoe LinkedIn je kan helpen met de zoektocht naar een nieuwe baan: Nieuwe baan zoeken via LinkedIn.