Het is steeds gebruikelijker om je sollicitatiebrief via email te versturen, zeker als je reageert op vacatures die je in online vacaturebanken tegenkomt. Een begeleidende email zit echter anders in elkaar dan een traditionele brief. Plak je de sollicitatiebrief in de email of schrijf je een begeleidende email?Of voeg je deze als bijlage toe? Welke tekst zet je dan in de email? Dit artikel geeft je meer duidelijkheid over de do’s and don’ts bij het solliciteren via email.

Opbouw email

Ook al solliciteer je via de email, je schrijft nog steeds een cv en sollicitatiebrief op de traditionele manier. Je slaat de documenten op als pdf en voegt ze toe als bijlage aan de email. Let op dat je de documenten een betekenisvolle naam geeft. Bijvoorbeeld ‘Sollicitatiebrief Jansen.pdf’ en ‘Cv Jansen.pdf’.

De motivatiebrief zet je dus niet als tekst in de email. Je hebt een aparte begeleidende tekst nodig. Zorg ervoor dat deze begeleidende tekst kort (enkele zinnen), krachtig en foutloos is. Meld op welke vacature je solliciteert en dat je sollicitatiebrief en cv als bijlagen zijn toegevoegd. Een voorbeeldmail zou kunnen zijn:

Geachte heer Mulders,

 

Graag reageer ik op de vacature van systeembeheerder op vacaturebank.nl. In de bijlagen vindt u mijn sollicitatiebrief en cv. Uw reactie zie ik met belangstelling tegemoet.

 

Met vriendelijke groet,

 

Piet Jansen

 

Bijlagen:

Sollicitatiebrief Jansen.pdf
Cv Jansen.pdf

Bovenstaand voorbeeld is misschien erg standaard, maar wel goed om te gebruiken. Je kunt eventueel een pakkende zin toevoegen die de recruiter nieuwsgierig maakt naar de bijlagen.

Tips

  • Vermeld in de onderwerpregel de functietitel (met referentienummer) van de vacature.
  • Gebruik een neutraal emailadres (dus niet lieverd27@hotmail.com).
  • Gebruik voor de opmaak van de email zoveel mogelijk standaardinstellingen.
  • Zet één emailadres in het geadresseerde veld.
  • Zorg ervoor dat je brief, cv en tekst in de email overtuigend en in correct Nederlands zijn geschreven. De professionals van Jobbl kunnen je hierbij helpen.