Op deze vraag is geen kant-en-klaar antwoord. De een vindt een foto bij een cv van toegevoegde waarde, op de ander kan het juist verkeerd overkomen. In Nederland is een pasfoto in ieder geval niet verplicht, de keus is dus aan jou.

De voordelen van een foto bij je cv

  • Je wordt beter onthouden en daardoor sneller uitgenodigd.
  • De werkgever heeft direct een totaalplaatje van jou.
  • Bij een functie waar representativiteit belangrijk is, kun je laten zien dat je representatief bent.

De nadelen van een foto bij je cv

  • Het gevaar is dat een foto een te grote rol gaan spelen in de beoordeling van je cv. Er kan een verkeerd beeld ontstaan van jou.
  • Een foto kan afleiden van de inhoud van je cv.
  • Sommige werkgevers denken dat je het niet erg vindt om op je uiterlijk beoordeeld te worden, als je een foto toevoegt. Dit kunnen ze oppervlakkig vinden.

Een goede foto op je cv

Twijfel je nog? Voeg alleen een foto toe als je een goede professionele foto hebt. Heb je geen goede foto, laat het dan achterwege. Een professionele foto is een foto die goed belicht is en waarin je gezicht goed te zien is. Zorg voor een uitstraling die past bij de functie. Wil je juist vriendelijkheid of zakelijkheid uitstralen? Kies een foto waarop je kleding draagt die je ook zou dragen naar je werk. Een foto van jou op een feestje of strandvakantie is zeer ongepast. Een zogenaamde selfie (foto die je van jezelf hebt gemaakt, meestal met je telefoon) is ook geen goed idee. Als je voor de veilige weg wilt gaan laat dan foto’s maken door een professionele fotograaf.