LinkedIn is een goed medium om in te zetten bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Het is daarbij van belang dat je een uitgebreid profiel hebt en dat je een netwerk opbouwt. In dit artikel geven we tips over hoe je LinkedIn vervolgens kunt gebruiken voor het vinden van een nieuwe baan.

Status-update en de professionele headline

Een startpunt is het aanpassen van je professionele headline en het schrijven van een status-update. Dit is de regel die onder je naam staat bij je profiel. Hier geef je aan dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Floor Nobels, online en socialmedia-recruiter en oprichter van Worklife Recruitment, vertelt in de rubriek ‘Online werkt’ op nrc.nl dat de status-update aan vier voorwaarden moet voldoen.

  • Vertel dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.
  • Beschrijf concreet naar wat voor baan je op zoek bent.
  • Beschrijf per wanneer je beschikbaar bent.
  • Laat zien in welke regio je wilt werken.

Belangrijk is dus dat je concreet bent. ‘Op zoek naar een nieuwe uitdaging’ is niet concreet genoeg. Lees hier de blauwdruk voor de perfecte LinkedIn-update.

Profileer jezelf

Zodra je op zoek bent naar een nieuwe baan moet je zichtbaar zijn op LinkedIn. Naast een goede status-update kun je ook je profiel speciaal hiervoor inrichten.

Samenvatting (summary)

De samenvatting op je profiel is uitermate belangrijk. Hier kun je aangeven wie je bent en wat je wilt bereiken in je carrière. Wat zijn je ambities? Je kunt daarnaast gebruik maken van video’s en presentaties. Zo kun je jezelf nog beter profileren.

Aanbevelingen (recommendations)

Probeer aanbevelingen te krijgen van je laatste werkgever. Dit helpt je enorm bij het vormen van je profiel en je kunt goed laten zien dat je wordt gewaardeerd voor het werk dat je hebt gedaan bij je vorige werkgevers.

Groepen

Waar liggen je interesses? Volg groepen en meng je in discussies binnen je geprefereerde vakgebied. Hiermee laat je zien dat je bezig bent jezelf te ontwikkelen. Bovendien creëer je een groter netwerk.