Open solliciteren doe je door een sollicitatiebrief te schrijven zonder te reageren op een vacature. Het bedrijf waar je solliciteert is dus niet direct op zoek naar nieuwe werknemers, of heeft dit niet publiekelijk bekend gemaakt. Een open sollicitatie kan daardoor eng en moeilijk zijn, maar hé, wat heb je te verliezen?

Waarom open solliciteren?

Om je kansen op een baan te vergroten, kun je in plaats van alleen te reageren op vacatures, ook open solliciteren. Veel vacatures worden namelijk niet (online) verspreid. Het vullen van openstaande vacatures gaat vaak via een andere weg, bijvoorbeeld via het persoonlijke netwerk. Een open sollicitatie laat de organisatie zien dat jij extra geïnteresseerd en gemotiveerd bent, omdat je juist hen hebt uitgekozen om een brief te schrijven.

Voordat je open solliciteert

Een open sollicitatiebrief schrijven gaat gemakkelijker als er al een lijntje loopt van jou naar het bedrijf. De aanleiding voor de sollicitatie kun je zelf creëren. Bijvoorbeeld:

 • Ga na of je iemand uit je persoonlijke netwerk kent die bij het bedrijf werkt. Vraag bij deze persoon informatie op, zodat je een beter idee krijgt van de werksfeer en hier je brief op af kunt stemmen. Probeer te achterhalen aan wie je de open sollicitatiebrief kunt richten en vraag aan je kennis of je zijn of haar naam mag noemen in de brief. Dit kun je gebruiken in je aanleiding: ‘Via Marieke Schovers kwam ik in contact met…
 • Bel voordat je schrijft. Probeer informatie in te winnen. Vraag bijvoorbeeld of er vacatures open staan en wie er over personeelszaken gaat. Je kunt dan je brief beginnen met: ‘Wat een verademing! Na ons telefoongesprek wist ik het zeker. Hier wil ik werken.

Overtuig in je open sollicitatiebrief

Jouw open sollicitatiebrief moet een verkooppraatje zijn voor jezelf. Jij moet het bedrijf ervan overtuigen dat je onmisbaar bent in hun team. Hoe doe je dat?

 • Laat uit je brief je enthousiasme en motivatie blijken.
 • Beschrijf wat jij kunt toevoegen aan het bedrijf: wat zijn je kwaliteiten?
 • Welke situatie binnen het bedrijf kun jij verbeteren of oplossen? Je kunt hier een voorbeeld geven van een ervaring die je hebt gehad met het bedrijf, waarvan je vindt dat dit beter kan.
 • Beargumenteer waarom jij in het team thuishoort. Hoe past jouw persoonlijkheid in het bedrijf?

Meer concrete verkooptrucjes bij een open sollicitatiebrief hebben we voor je op een rijtje gezet.

Inhoud van een open sollicitatiebrief

Een open sollicitatiebrief is anders dan een sollicitatiebrief waarbij je reageert op een vacature. Je kunt niet inspelen op gevraagde eigenschappen en vaardigheden. Dit kan een open sollicitatie moeilijk maken, maar bedenk wel dat het ook een voordeel is omdat dit meer ruimte geeft voor eigen inbreng.

In een open sollicitatie moet je zelf invulling geven aan de inhoud van de brief. Bedenk welke vragen de lezer van de brief heeft over jou en zorg dat je brief hier antwoord op geeft. Hoofdvragen zijn:

 • Wie ben jij?
 • Waarom solliciteer je juist bij dit bedrijf?
 • Wat kun je en waaruit blijkt dit?
 • Hoe zit je persoonlijkheid in elkaar?
 • Wat zijn je ambities?
 • Vanaf wanneer ben je beschikbaar?

Deze vragen kun je gemakkelijk stap voor stap beantwoorden door een goede structuur te gebruiken in je open sollicitatiebrief.