Het schrijven van een sollicitatiebrief is een lastige klus. Gelukkig heeft een sollicitatiebrief een vaste opbouw. Door het volgen van onderstaande opbouw en tips krijg je houvast bij het schrijven van je sollicitatiebrief.

Een sollicitatiebrief is als volgt opgebouwd:

  • adresgegevens;
  • plaats, datum, betreft;
  • aanhef;
  • inleiding;
  • motivatie (waarom lijkt de vacature je leuk);
  • kwaliteiten (wat maakt jou zo geschikt);
  • afsluiting;
  • groet;
  • puntjes op de ‘i’.

Verdiep je voordat je begint met het schrijven van de brief altijd in de vacature en de organisatie. Bekijk de website, lees een jaarverslag, bekijk de socialmedia-pagina’s en struin nieuwssites af voor recente nieuwsberichten over het bedrijf. Door gebruik te maken van deze informatie wordt je brief minder oppervlakkig. Om inspiratie op te doen kun je de voorbeeld sollicitatiebrieven van Jobbl bekijken.

Eigen naam en adresgegevens

Een sollicitatiebrief begint zoals iedere andere brief met je eigen naam en adresgegevens. Hieronder zet je de naam en adresgegevens van de werkgever.

Plaats, datum, betreft

Na de adresgegevens zet je je eigen woonplaats, gevolgd door een komma en de huidige datum. Op een nieuwe regel zet je ‘Betreft:’ en geef je heel kort aan voor welke vacature je wilt solliciteren.

Aanhef

De aanhef in een sollicitatiebrief is in principe altijd formeel. Gebruik dus ‘geachte heer’ of ‘geachte mevrouw’ als aanhef. Als je niet weet welk geslacht de recruiter heeft gebruik je ‘Geachte heer, mevrouw,’. Heb je de recruiter wel eens gesproken? Vul dan zijn of haar naam in bij de aanhef.

Inleiding

Het doel van de eerste alinea is om de lezer te boeien en over te halen de rest van je brief te lezen. De openingszin gaat bij veel sollicitatiebrieven over waar de sollicitant de vacature heeft gezien. Hierna schrijft de sollicitant dat hij/zij voor deze vacature wil solliciteren. Dit is zeker niet fout. Maar je kunt je voorstellen dat de recruiter al tientallen soortgelijke openingen heeft gevonden. Zo spring je er niet uit.

Probeer dus iets origineels te bedenken waardoor jouw brief er wel uitspringt. Je kunt bijvoorbeeld een recente gebeurtenis aanhalen. Vertellen over het gesprek dat je met de recruiter hebt gehad. Een statement uit de vacature halen en hier verder op ingaan. Beginnen met een prikkelende vraag. Of je kunt beginnen met een anekdote waaruit blijkt hoe goed je de organisatie kent. Doe dit wel alleen indien je de organisatie ook echt goed kent.

Hierna geeft je aan waarom je op de vacature solliciteert en waarom jij geschikt bent voor de vacature. Probeer het kort en bondig te houden. De inleiding bestaat uit één alinea van ongeveer 5 regels.

Motivatie

In de volgende alinea geef je aan waarom je geïnteresseerd bent in de vacature en het bedrijf. Geef aan wat jou aanspreekt en wat jij voor het bedrijf kunt betekenen. Laat zien dat je je in het bedrijf verdiept hebt.

Kwaliteiten

In deze alinea overtuig je de lezer dat jij de geschikte persoon bent voor de vacature. Geef aan dat je voldoet aan de gestelde criteria in de vacature zoals opleiding en werkervaring. Vertel verder wat je sterke punten zijn en waarom juist jij de persoon bent waar de organisatie naar op zoek is. Waarin ben jij sterker dan de andere sollicitanten?

Afsluiting

Vat in de laatste alinea in één zin samen waarom jij de persoon bent die het beste bij de vacature past. Je wilt dat de recruiter overgaat tot actie. Daarom vertel je dat je de brief (en je enthousiasme!) verder wilt toelichten in een persoonlijk gesprek.

Groet

Sluit je brief af met ‘hoogachtend’ (bij formele instellingen zoals banken, overheid en verzekeraars) of ‘met vriendelijke groet’ (bij minder formele bedrijven zoals bij het mkb). Hieronder schijf je je voor en achternaam en zet je een handtekening.

Puntjes op de ‘i’

Je krijgt maar één kans om een goede indruk achter te laten met je sollicitatiebrief. Het is dus van groot belang dat je de brief zorgvuldig schrijft. Lees de brief zelf goed na, en laat deze door kennissen nalezen. Je kunt je sollicitatiebrief ook door de professionals van Jobbl laten corrigeren. Dan weet je zeker dat je een overtuigende, foutloze sollicitatiebrief hebt!

Voor het analyseren van de vacature en organisatie hebben we een handige checklist gemaakt: checklist vacature. Deze checklist helpt je bij het opzetten van je brief.