Een goede structuur bij een sollicitatiebrief is belangrijk zodat de lezers gemakkelijk de informatie kunnen vinden die zij zoeken. Verder leest het prettig als de structuur aan de verwachtingen voldoet. De structuur bepalen van een open sollicitatiebrief kan lastig zijn, omdat je geen vacature hebt om je aan vast te houden. Je moet zelf bepalen welke vragen je wilt beantwoorden in je brief. Dit artikel helpt je hierbij. 

Aanhef bij een open sollicitatiebrief

Probeer er achter te komen aan wie je schrijft, bijvoorbeeld via-via of door van te voren te bellen en te vragen aan wie je de brief kunt richten. Een persoonlijke aanhef heeft de voorkeur: het laat zien dat je moeite hebt gedaan. Lukt dit niet, dan zul je een algemene aanhef moeten gebruiken: ‘Geachte heer/mevrouw’.

Inleiding van een open sollicitatiebrief

Je brief kun je op verschillende manieren beginnen. Bovenal is het belangrijk dat je uitlegt wie je bent en waarom je solliciteert. Voorbeelden van openingen zijn:

  • Verwijzen naar een werknemer binnen het bedrijf (kennis, telefoon);
  • Ontwikkelingen binnen de organisatie;
  • Jezelf voorstellen.

Het heeft de voorkeur om te verwijzen naar een werknemer binnen het bedrijf als je de mogelijkheid hebt, dat wekt namelijk vertrouwen. Een voorbeeld: ‘Aan de hand van deze sollicitatiebrief wil ik graag mijn enthousiasme kenbaar maken voor een functie op de marketingafdeling van [naam bedrijf]. Tijdens het telefoongesprek op [datum] adviseerde u mij een sollicitatiebrief te sturen om te kunnen lezen wat ik uw bedrijf te bieden heb’.

Kern van een open sollicitatiebrief

Jouw kracht
Beschrijf in de kern waar jouw kwaliteiten liggen. Benoem je capaciteiten, maar onderbouw ze ook. Het komt geloofwaardig over als je concrete voorbeelden geeft van situaties waarin jij van toegevoegde waarde was. Met een onderbouwing geef je subtiel aan waar jouw kracht ligt. Vragen die je zou kunnen beantwoorden in de kern zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe ga jij om met conflictsituaties?
  • Hoe presteer jij onder druk?
  • Wat voor verantwoordelijkheden had je eerder?

Een voorbeeld: ‘Onlangs heb ik met succes mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen afgerond en mag ik mezelf Bachelor of Arts in Communications noemen. Tijdens mijn studie heb ik gedurende een periode van zes maanden stage gelopen op de communicatieafdeling van Ahold. Ik heb hier ontzettend veel geleerd over de organisatie van een grote internationale onderneming. In deze functie was ik de contactpersoon voor belangrijke klanten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ik communiceerde dagelijks zonder problemen in het Engels en Duits.

Jouw uitdagingen & ambities
Overtuig het bedrijf ervan dat jij je volop zult inzetten voor hen. Dit doe je door aan te geven welke uitdagingen jij voor jezelf ziet in het bedrijf en wat je ambities zijn. Iemand die graag hogerop wil komen, zal daar ook hard voor werken. Een voorbeeld: ‘Ik heb inmiddels drie jaar werkervaring op de marketingafdeling van KPN. Ontzettend leuk, maar ik ben toe aan een nieuwe uitdaging!

Afsluiting van een open sollicitatiebrief

In je afsluiting benadruk je nog een keer je motivatie, door aan te geven dat je graag op gesprek zou willen komen. Een voorbeeld: ‘In de bijlage kunt u mijn cv vinden met extra informatie over mijn opleiding en werkervaring. Ik zou mijn brief graag verder willen toelichten in een persoonlijk gesprek’.

Lengte van de brief

Maak je brief niet te lang, ongeveer één A4 is voldoende. Je kunt dit als volgt verdelen:

  • 1 alinea voor de inleiding;
  • 1 of 2 alinea’s voor de kern;
  • 1 alinea voor de afsluiting.

Meer lezen over de inhoud van een open sollicitatiebrief?