Tijdens sollicitaties, maar ook steeds vaker in het dagelijks leven wordt je gevraagd om in het kort te vertellen wat je doet. Het is dan handig om een goed voorbereide elevator pitch bij de hand te hebben, in plaats van dicht te klappen en uiteindelijk een antwoord te geven als: ‘ehh… iets met marketing’.

Wat is een elevator pitch?

Een elevator pitch is een korte, maar krachtige presentatie van jezelf. In ongeveer twee minuten tijd moet jij uitleggen wie je bent, wat je doet en wat je kracht is. De naam elevator pitch komt van het idee dat je jezelf moet kunnen verkopen tijdens een ritje in de lift. Zorg dat je met enthousiasme en overtuiging vertelt: als jij niet gelooft in jezelf, waarom zou iemand anders het dan wel doen?

Inhoud van je elevator pitch

Schrijf en oefen een basis elevator pitch, maar hoe de elevator pitch uitgevoerd moet worden is afhankelijk van de situatie. Hoeveel tijd heb je? Heb je het tegen een kennis, of een potentiële werkgever?

Over de lengte van de ideale elevator pitch valt te discussiëren. Sommigen vinden dat het in 10 tot 30 seconden moet kunnen, anderen vinden twee minuten ook prima. De tijd is eigenlijk niet zo belangrijk: er is geen harde grens. Het is alleen handig voor jezelf om een limiet te stellen, zodat je bij de kern van je boodschap blijft. Omdat je ook wel eens in een situatie zult komen waarin je slechts enkele seconden hebt, is er ook de elevator yell.

Wat is een elevator yell?

Een elevator yell is eigenlijk hetzelfde als de pitch, maar bestaat uit maar één zin. Het is dan ook niet de bedoeling dat je iemand overtuigtd, maar iemand prikkelt om verder te vragen. Een goede elevator yell is bijvoorbeeld een kernomschrijving van wat je doet, iets wat je bereikt hebt (noem bijvoorbeeld cijfers) of een unieke eigenschap van jezelf.

Je kunt een elevator yell ook opnemen in je cv, zodat jij je nog duidelijker kunt onderscheiden van de andere sollicitanten. Een voorbeeld: ‘Met JOBBL Jobbl help ik mensen op een snelle, eenvoudige en eerlijke manier bij het solliciteren’.

Vergroot je kansen met de elevator pitch

Door een elevator pitch en een elevator yell achter de hand te hebben vergroot je jouw carrièrekansen. Stel je komt op een borrel ineens in contact met een directeur van een bedrijf waar je graag zou willen werken, dan is het handig als jij duidelijk hebt weet wat je tegen hem zou willen zeggen.

Tips voor het schrijven van een elevator pitch

  1. Ben niet bang om te schrappen: Besef dat het weglaten van details je boodschap juist veel krachtiger maakt, en je daarmee later heus nog wel de kans krijgt om het hele verhaalt te vertellen.
  2. Oefen voor de spiegel of anderen: Kijk zelf kritisch naar je pitch, of laat iemand anders dat doen. Hoe komt de pitch over als je hem uitvoert? Let hierbij op je lichaamstaal, stemvolume en spreektempo.
  3. Wanneer je je pitch gebruikt bij een sollicitatie: stem de pitch af op de functie. Welke eigenschappen en kwaliteiten van jou zijn interessant voor de functie?
  4. Rond je pitch af met een vraag: Met een vraag geef je iemand de mogelijkheid in te haken op je verhaal. De pitch kan anders nogal abrupt en ongemakkelijk eindigen.