Genoeg banen op de onderwijsvacaturebank
Scholen trokken het vorig jaar aan de bel; er waren meer nieuwe leerkrachten nodig en de onderwijsvacaturebank lijkt de schakel te zijn die vraag en aanbod verbindt. Er is namelijk een hoop werk in het onderwijs maar het samenbrengen van leerkrachten en scholen lijkt een lastige taak.

Ons land heeft te maken met een oudere garde leerkrachten die na een jarenlange carrière in het onderwijs met pensioen gaan. Daarnaast zijn er leerkrachten die nieuw van de Pabo komen en niet kunnen wachten om in het onderwijs aan de slag te gaan.

Een plek waar deze twee groepen elkaar ontmoeten is dan ook heel hard nodig.

Fulltime of deeltijd
De tijd dat een leerkracht standaard fulltime voor de klas stond ligt achter ons.

Wie nu naar het onderwijs kijkt komt erachter dat er steeds meer leerkrachten parttime werkzaam zijn. Deeltijdbanen waarbij een klas een combinatie van twee leerkrachten heeft zijn dan ook geen uitzondering. De vacaturebank biedt banen voor beide groepen. Wanneer scholen een fulltime vacature hebben wordt deze beschikbaar gesteld.

Hebben de scholen echter een parttime vacature voor een leerkracht, dan wordt er voor die uren iemand gezocht. Op die manier kan je met een school komen tot de beste combinatie waarbij eventueel aan meerdere klassen in een deeltijdfunctie wordt lesgegeven.

Een lerarenpool
Wil je graag (weer) aan de slag gaan in het onderwijs maar heb je geen behoefte aan een volledige baan, dan is het mogelijk om je in te schrijven voor een lerarenpool. Dit is een plek waar je kan registreren voor een functie met flexibele uren.

Je wordt vooral ingezet bij vluchtelingenwerk en bij scholen die op bepaalde piekmomenten een lerarentekort hebben. De lerarenpool is de gelegenheid om meer ervaring op te doen doordat je op wisselende plekken werkt.