Solliciteren, we moeten er allemaal aan geloven. Om succesvol te zijn is het niet genoeg om een ster te zijn op de werkvloer. Stel, je hebt tussen de marketing vacatures in Amsterdam je droomjob gevonden.  Gezien de concurrentie op gewilde vacatures zal je jezelf toch echt moeten onderscheiden.

Tip 1: Zelfkennis en voorbereiding

Zelfkennis is key! Weet wat je sterke punten zijn en bedenk ook praktijkvoorbeelden om deze te kunnen onderbouwen. Daarnaast doe je er je voordeel mee door de website van het bedrijf goed te bekijken. Kijk naar de visie en waarden van het bedrijf. Zo kom je erachter of het bedrijf wel écht bij je past.

Tip 2: Positief blijven

Niemand is blij met een zeurpiet over de vloer. Houd het positief! Ook al was je vorige baas een wandelend narcistisch hoofdpijndossier, er zijn altijd leermomenten geweest. Benadruk de positieve aspecten die hebben bijgedragen aan de competenties die jou nu zo sterk en bekwaam maken. Met een positieve uitstraling kom je zelfverzekerd over en kun je de wereld aan.

Tip 3: Schrijf een goede motivatiebrief

Naast een goede cv is een motivatiebrief essentieel voor een positieve eerste indruk. Het is goed om op een persoonlijke noot te openen en weet bij wie de motivatiebrief terecht komt. Laat weten hoe je bij de vacature terecht bent gekomen. Was dit via een advertentie, de website, of een kennis? Daarna maak je uiteraard duidelijk op welke functie je solliciteert en waarom.

Ook is het belangrijk te vermelden waarom je juist bij dit bedrijf solliciteert. Denk terug aan de voorbereiding en kijk of je een link kunt leggen tussen jezelf en het bedrijf. Richt je nu op de functie en leg een link met jouw capaciteiten en ervaringen. Vergeet vooral niet concreet te worden met voorbeelden uit de praktijk.

Uiteraard wil je alles kwijt, maar houd het kort en bondig op één A4. In een gesprek kun je meer kwijt. Sluit je motivatiebrief af met door aan te geven dat je graag uitgenodigd wilt worden voor een persoonlijk gesprek.

Blijf op de hoogte van de laatste trend door sollicitatietips in de gaten te houden! Vergeet ook niet je motivatiebrief te laten nakijken bij voorkeur door een professioneel editor. Je kunt natuurlijk maar een keer een eerste indruk achter laten.